Kontaktujte nás +420 245 501 696

Kypr a jeho škůdci

Škůdci

Zjistili jste, že váš Cyprus najednou ztrácí na vitalitě, nevypadá zdravě, hnědnou a zasychají mu šupiny i celé větve. Příčinou však nemusí být onemocnění, ale živočišní škůdci. Cypřiše mohou být napadeny různými škůdci, které parazitují na jiných druzích z čeledi Cyprusovitých. Jsou jimi napadány i cypřiše, Tuje, Borůvky.

Lykokaz tújový

Během vegetačního období dochází u Kypr k přirozenému hnědnutí a usychání bočních větviček. Je to ale jen problém estetický, který odstraněním suchých částí snadno vyřešíme. Podobný symptom však může signalizovat napadení škůdcem - Lykokazom Tůjový.

tento brouk má válcovité tělo zbarvené hnědočerné a dosahuje délky max. 2mm. Jeho larvy se vyvíjejí pod kůrou. Zejména v posledních letech ve větší míře u nás napadá všechny dřeviny z rodu cypřišového. Napadá staré nebo jinak oslabené stromy. Pod kůrou se zavrtává do dřeva, ve kterém vytváří typické tunely, následkem čehož napadené větvičky odumírají. Výskyt Lykokaza (lýkožrouta) pozorujeme zejména během extrémně teplého a suchého léta. K odstranění těchto škůdců se doporučuje provést 2 postřiky (s odstupem 14 dní) vhodným insekticidem.

Minující motýli tůjový (česky molovka)

Je motýl dorůstající velikosti cca 6 mm. Je šedé barvy s hnědými a šedými tečkami. Jeho larvy se zavrtají do šupin Kypru a "mínujú" výhonky, důsledkem čehož výhonky vědní a zasychají. Snadno se lámou. Pokud je mladý Cyprus opakovaně silně napaden těmto škůdcům, může dojít k jeho odumření. Ochrana proti těmto motýlům třeba aplikovat po jejich rojení - v červnu. Používají se biotechnické insekticidy, které brání v dospívání motýlů a neškodí životnímu prostředí. Napadnutéčasti odstraníme a spálíme.

Štítenky jalovcová

Tento škůdce patří mezi červy. Vyznačuje se velkou odolností a schopností přežít na napadených rostlinách. Samičky jsou chráněny štíty bělavé barvy o průměru cca 1,5 mm samečci jsou ještě menší. Typickým znakem toho, že je Kypr napaden tímto Čičava parazitem je, že se na něm vytvoří jakoby vatové obláčky. U rostlin se silným výskytem Štítničiek dochází k oslabení celkové kondice, zpomalí se růst. Šupiny žloutnou, výhonky i celé větve usychají. Je to následkem velkého množství vycicaných šťáv.

Proti tomuto škůdci je třeba zasáhnout co nejdříve. Odstraníme napadené části a celou rostlinu výrazně přiředit. Provedeme opakovaný postřik insekticidy. Tělo těchto červů je pokryto ochrannou voskovou vrstvou, takže do postřiku je třeba přidat smáčedlo. Postřik je vhodné vícekrát zopakovat asi po 10-ti dnech.

Roztoči

I Cypřiše mohou být napadeny těmto nepříjemným vetřelcem. Roztoči jsou drobné pavoukovci načervenalé barvy. Šupiny v napadených částech Kypr postupně blednou až hnědnou. Děje se tak postupně od vnitřní po vnější stranu koruny. Šupiny jsou jako zaprášené a na postižených částech rostliny se vytvoří jemná pavučina. V pavučině se nacházejí vajíčka roztočů. Roztoč je savý škůdce a následky jeho působení se projeví opadávání poškozených šupin, slabým ras-tom rostliny a celkovém nezdravém vzhledu. Při silném opakovaném výskytu dochází k úhynu mladších cypřiše.

Na záchranu takto napadeného stromu je třeba odstranit napadené části, celkově přiředit korunu. Odstraněné části se musí zničit. Chemické ošetření se provádí opakování v intervalu 10-14 dní akaracídnymi roztoky.

Profesionální imitace cypřiš

Cypřiše ale i Borůvky a cypřiše jsou rostliny vhodné i na pěstování ve formě bonsají. Avšak být v tomto odvětví úspěšný vyžaduje velmi mnoho času - ovoce mravenčí práce se dostaví až po několika letech. Pěstitel musí mít nemalé zkušenosti a velkou trpělivost. I přesto však nemusí být výsledek na požadované úrovni. Výrobci a producenti umělých imitací rostlin věnují nemalou část své produkce i výrobě bonsají. Zájemce si určitě vybere v širokém sortimentu jehličnatých bonsají různých velikostí. Imitace jehličnatých bonsají jsou tvořeny převážně napodobením různých druhů borovic. Jejich precizní provedení a estetické sladění s použitými květináči jsou zárukou, že se stanou velmi efektním doplňkem moderního bydlení. Vyráběné jsou i imitace bonsají, které jsou použitím odolných materiálů určené k umístění v exteriéru. Všechny druhy profesionálních imitací rostlin však mají jednu společnou vlastnost - jsou prakticky bezúdržbové.