Kontaktujte nás info@hk-green.cz

Orchidej a její nemoci

Čeleď vstavačovité (lat. Orchidaceae), lidově Orchideje, je nesmírně obsáhlá. Dosud bylo ve volné přírodě popsaných asi 30 000 botanických druhů. Křížením v umělých podmínkách bylo vytvořeno více než 100 000 hybridů a kultivarů. To svědčí o jejich velké popularitě a oblíbenosti mezi pěstiteli okrasných rostlin. Dnes se Orchidea vyskytuje v mnoha domácnostech.

Pěstitel Orchidejí se časem určitě setká s chorobami a škůdci kterými zpochybňuje tyto rostliny.

Objevují se převážně na zanedbaných a nesprávné pěstovaných rostlinách. Aby došlo k včasné a správné diagnostice onemocnění nebo škůdců, musí pěstitel vědět co je na vzhledu a celkovém stavu jeho rostliny nenormální. Pokud je problém zjištěn v počátcích, je pravděpodobnost úspěšného léčení mnohem větší. Je však brát v úvahu, že u Orchidejí dochází k pravidelné výměně dopisů, žloutnutí listů může být tedy i zcela přirozený jev.

Hniloba kořenů, pseudohľúz a oddenků

Vzniká při dlouhodobějším nadbytku vody v substrátu. Zapříčiněná může být i přidáním infikované zeminy nebo znečištěným nářadím. Nemocná rostlina slábne, neroste a může postupně dochází k jejímu úhynu.

Rostlině zkontrolujeme kořenový systém a odstraníme z něj postižené části, které jsou hnědé a až kašovité. Ponecháme jen pevné bílé části kořenů, které dostatečně ošetříme fungicidy. Potom orchidejí přesadíme do nového substrátu a květináče. Nemocné části zničíme.

Plíseň okvětních lístků

Pokud je prostředí, ve kterém je Orchidea pěstována příliš teplé a vlhké může dojít k napadení houbou Botrytis. Onemocnění se projevuje hnědými až černými skvrnami na okvětí. Je velmi infekční. Je třeba ihned odstranit a zničit okvětní lístky. Rovněž je třeba vhodně upravit podmínky pěstování. Rostlinu ošetříme fungicidním roztokem.

Černá hniloba

Pokud je na rostlině   dlouhodobě příliš mnoho stojící vody, mohou se na listech objevit černé skvrny, které se postupně šíří po celé rostlině. Postižené části odstraníme a zničíme, Rostlinu ošetříme fungicidním postřikem.

Bakteriální měkká a hnědá hniloba

Toto onemocnění napadá Orchideje pěstované v nevhodně teplém a vlhkém prostředí. Šiřte se vodou. Příznaky jsou vodnaté části listů, které jsou často ohraničené žlutou barvou. Toto onemocnění se rychle šíří na kořeny a pseudohľuzy Orchidejí. Shnilé části nepříjemně zapáchají. Infikované části odstraníme a zničíme. Celou orchideje a všechny poblíž stojící rostliny ošetříme vhodným fungicidem.

Virové onemocnění

Viróza je nejnebezpečnější choroba postihující Orchideje. Napadení rostliny viry se projeví celkově pomalým růstem, deformacemi listů i květů. Na listech se tvoří chlorotické skvrny. Viry na rostliny zavlečou škůdci nebo jejich přeneseme infikovaným nářadím. Na léčení virózy dosud není znám účinný prostředek. Napadené rostliny třeba zničit.

Živočišní škůdci

Štítenky

Napadají dospělé rostliny a škodí sáním listů. Štítenka (patří mezi červce) má tělo chráněno voskovými výměšky ve tvaru štítu. Dospělý jedinec se přisaje na jedno místo na celý život. Pokud zjistíme jejich malý výskyt, odstraníme jejich mechanicky, tak že je nejprve potřeme mýdlovou vodou. Při zjištění velkého množství opakovaně aplikujeme insekticidní roztok, přičemž střídáme účinnou látku. Do postřiku přidáme smáčedlo ptoti vosku.

Puklice

Také škodí orchidejí sáním rostlinných šťáv. Jejich výskyt je signalizován různými fyziologickými poruchami rostliny. Puklice (patří mezi červce) mají hřbet krytý voskovými výměšky v oválném nebo kulatém tvaru. Při malém výskytu můžeme škůdců potřít lihem a mechanicky odstranit. Při velkém výskytu provádíme postřik insekticidy, které střídáme. Do postřiku přidáme smáčedlo.

Mšice listové

Parazitují na nadzemních částech rostlin - na listech, stoncích i květech. Sáním velkého množství šťáv brání orchidejí ve zdravém růstu. Na postřik se opakovaně používají organofosfátů insekticidy, které je třeba střídat.

Mšice kořenové

Napadají podzemní části Orchidejí, které sáním poškozují. Střídavě se aplikují insekticidy na bázi organofosfátů.

Roztoči

Vyskytují se převážně na spodní straně listů. Na jejich přítomnost upozorní jemná pavučina a to, žel listy jsou jako zaprášené. Velmi rychle se množí a získávají odolnost vůči postřikem. Zakročit třeba okamžitě. Je třeba odstranit a zničit napadené části rostliny. Na vyhubení roztočů se používá opakovaně akaricidní postřiky - je třeba je střídat.

Profesionální imitace orchidejí

Nevýhodou pěstování Orchidejí v našich klimatických podmínkách je, že se tyto dekorativní květiny dají pěstovat jen ve vnitřních prostorách. Umělé imitace Orchidejí, vyráběné ve velmi, širokém sortimentu, se však dají bezproblémově používat i na dotvoření exteriérů.

Imitace různých druhů Orchidejí je možné zakoupit v různých provedeních. Jednak jako rostliny rostoucí v květináčích, ale i jako samostatné rozkvetlé větvičky nebo ve tvaru nádherných girland. Všechny vyráběné varianty jsou v několika velikostech. Celkový vzhled imitací je k nerozeznání od živých originálů. Na výrobu okvětních lístků se používají textilie v kombinaci s plasty. Stonky, listy a vzdušné kořeny jsou vyráběny z kvalitních plastů za použití nejnovějších technologií. Díky tomu, můžete mě svou orchidej umístěnou všude, kde to uznáte za vhodné. Nemusíte brát ohled na teplotu, vlhkost, světlo. Další výhodou imitací Orchidejí je, že ať si je umístíte kamkoli, nevyžadují žádnou údržbu. Potřebují jen utřít od prachu a opláchnout-nout vodou. S ohledem na jejich dlouhodobou trvanlivost jsou jistě dobrou volbou.