Kontaktujte nás +420 245 501 696

Živý plot, nebo profesionální imitaci?

Živý plot

Odedávna se na vymezení pozemků používají živé ploty. Slouží k určení hranice pozemku, brání nežádoucím vstupem, zajišťují soukromí a plní   i velmi důležitou roli při celkovém estetickém řešení prostoru. Na výsadbu živých plotů se používají různé druhy listnatých i jehličnatých rostlin, keřů a stromů. Závisí to od vkusu majitele, od vhodného prostředí a také od objektu, jehož vzhled dotvářejí. Aby byly v dobrém zdravotním stavu a vzhledově na úrovni vyžadují od pěstitele nemalé znalosti o použitých rostlinách, o vhodnosti stanoviště, vhodnosti půdy a způsobu hnojení, množství vláhy, slunečního světla. Velký vliv na stav a vzhled živého plotu mají i povětrnostní podmínky, které jsou v poslední době výrazně proměnlivé. V nemalé míře ho ovlivňují choroby a škůdci. I tací, kteří se donedávna v našich zeměpisných šířkách vyskytovaly jen sporadicky, nebo se nevyskytovaly vůbec.

Profesionální imitace živého plotu

Mnohé z těchto problémů, pokud ne všechny, se dají odstranit použitím profesionální imitace. Tak jak se výrobci věnují výrobě imitací rostlin věnují se i výrobě umělých živých plotů ve velmi širokém sortimentu.

Použitím kvalitního materiálu a špičkových technologií je zajištěna jejich dlouhodobá barevná i tvarová stálost. Bezproblémově odolávají povětrnostním vlivům. Použité výrobní materiály jsou zárukou, že imitace živých plotů dlouhodobě bez negativních následků snášejí vysoké teploty, silný mráz, déšť, dlouhodobé vlhko. Vyznačují se UV stálostí, tedy odolávají přímému slunečnímu záření. Vyrábějí se dokonce i s ohnivzdorných materiálů. Na údržbu jsou nenáročné, přímo bezúdržbové. Pro snadnější manipulaci a snadnou instalaci se imitace živých plotů vyrábějí ve formě panelů v několika rozměrech. Čtvercové panely se vyrábějí většinou v rozměrech 25x25 cm, 50x50 cm a 100x100cm. Panely obdélníkového tvaru mají převážně rozměr 60x40 cm. Spodní stranu tvoří plastová mřížka, na níž je připevněna imitace živého plotu.

Samotná instalace nevyžaduje vysokou řemeslnou zručnost a není potřeba speciální nářadí. Jako základ umělého živého plotu může posloužit plot z pletiva, ze dřeva, z betonu, ze zdiva, plot kovaný i plechový. Dá se tedy nainstalovat na všechny materiály běžně používané na stavbu plotů. Při instalaci panelů na pletivo podle výběru používají běžné stahovací pásky a napínací drát. Při instalaci na ostatní materiály se používají šrouby, vhodné hmoždinky, různé háčky.

Další velkou výhodou imitace je, že se dá umístit kdekoliv. Ve formě zelených stěn a obrazů, nebo jako různé předěly a zástěny. Jsou vhodné na zkrášlení prostor a dávají jim po estetické stránce vyšší úroveň. Podle současných trendů se stále ve větší míře používají při dotváření interiérů bytů, kanceláří, vstupních i kongresových hal, hotelových pokojů, restaurací, fitnesscenter, koupelen, plováren, wellnesscentier atd.

Sortiment imitací je široký a je možné se rozhodnout pro imitaci skutečné rostliny, která je realistická, nebo si vybrat panely, které jsou tvořeny kolážemi - plot tvoří pestrá struktura listů ve více barvách a druzích.

Venku se imitace mohou použít jako klasický živý plot. Pro zvýšení realistického vzhledu je můžete zkrášlit různými estetickými doplňky, květy, dvířky, Branická. V kombinaci s okolím tvořeným živými rostlinami krásně ladí a tvoří jeden harmonický celek.

Imitace jsou také velmi praktické a vhodné na dotvoření celkového vzhledu balkonů, lodžií i teras. Další nemalou výhodou imitací živého plotu je, že je mohou tvořit i repliky rostlin které se u nás v exteriéru nedají pěstovat. Pokud jste se rozhodli umístit imitace ve venkovním prostředí je vhodné vybrat si produkty vyrobené z materiálů PE nebo PVC. Tyto výrobky ve venkovním prostředí výrazně déle vydrží. Výrobci udávají záruku až 10 let. Při výběru vhodné imitace živého plotu je třeba mít na zřeteli, že čím jsou lístečky menší a čím jsou kratší stonky, tím menší je průhlednost plotu.

Pohled na pěkný stálezelený "živý plot" v každém ročním období vás stále utvrdí v přesvědčení, že je to určitě investice, která se vyplatí.